Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn


 

Šta je to uradio limun? Sprečio je oksidaciju jer je antioksidant. C vitamin, a niz drugih vitamina i minerala su neophodni u našoj svakodnevnoj ishrani jer nas štite od oksidacionih procesa koji se neprekidno odvijaju u telu a da mi to nevidimo.
Antioksidansi su molekuli koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula tako što sami oksidišu. Oksidacija je hemijska reakcija u kojoj oksidaciono sredstvo otpušta elektron i prenosi ga na neki drugi molekul koji je redukciono sredstvo. Antioksidansi su često redukciona sredstva. U oksidacionim reakcijama mogu nastati slobodni radikali, koji su reaktivna jedinjenja sa elektronom viška i zato stupaju u rekacije sa drugim molekulima i započinju lančane reakcije. Tako dolazi do oštećenja ćelijskih struktura. Antioksidansi su ti koji sprečavaju lančane reakcije i oštećenja molekula u ćelijama tako što primaju elektron viška(oksidišu). Najznačajniji antioksidansi u organizmu su: vitamin C, vitamin E, glutation, enzimi (katalaze, superoksid dismutaze, peroksidaze). Smanjena koncetracija antioksidanasa u organizmu može dovesti do inhibicije antioksidativnih enzima, pri čemu nastaje oksidativni stres i može doći do oštećenja ćelija.

Čičoka (Helianthus tuberosus)

 

 

 

Helianthus tuberosus ili čičoka je višegodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Severne Amerike gde su je Indijanci koristili kao hranu i lek. U narodu je poznata još kao divlji krompir. U Engleskoj kao jerusalimska artičoka. Pripada porodici Asteraceae, gde je i suncokret sa kojim ima dosta sličnosti.
Raste veoma brzo i dostiže visinu 2-3m. Listovi su krupni, srcoliki, široko ovalni ili lancetasti ,dlakavi i grube teksture. Žuti jezičasti i smeđi cevasti cvetovi grupisani su u cvasti postavljene na vrhu stabla ili grana. Po izgledu su dosta slične cvastima suncokreta ali su znatno sitnije.
Ima dobro razvijen koren sa gomoljima nepravilnog oblika koji prodiru duboko u zemlju, zbog kojih se ova biljka i gaji. Boja gomolja se spolja kreće od bele do crvenoljubičaste dok je iznutra ledeno beli sadržaj.

 

cicoka

 

Krtole čičoke, umesto skroba koji se deponuje u krtoli krompira, sadrže saveznički inulin.
Sirovi gomolji imaju ukus lešnika a kuvani ukus artičoke koji nije svima baš prihvatljiv ali je dosta hranljiv. Gaji se kao kultivisana i ukrasna biljka. Dobro podnosi zemljišta lošijeg kvaliteta pa se može sresti uz puteve, ivice šuma ili napuštena zemljišta gde se sama održava. Nije zahtevna biljka.
U Baden-Wurttemberg-u,u Nemačkoj, preko 90% useva čičoke koriste se za proizvodnju rakije. Ukus rakije se može obogatiti dodavanjem srčenjaka (Potentilla erecta, trava od srdobolje), ribizli ili nekog gorkog sastojka. Koriste za poboljšanje varenja, protiv dijareje ili bolova u stomaku.

gomolji cicoke

Čičoka je dobar primer zdravih i kvalitetnih namirnica te iz tog razloga treba da bude predmet našeg interesovanja.


- Dakle, ispod površine zemlje biljka nosi brojne kvrgave, veoma lekovite gomolje koji imaju zanemarljive količine masti i 0g holesterola. 100g čičoke obezbeđuje nam 73 kalorije.
- Ipak, pored male porcije vitamina i minerala jerusalimska artičoka sadrži visoko kavalitetna biljna vlakna. Čičoka predstavlja najfiniji izvor dijetetskih vlakana. Sadrži posebno visok procenat inulina koji je polimer fruktoze. Ova vrsta ugljenih hidrata ne utiče na nivo šećera u krvi za razliku od skroba te su pogodna za ishranu osoba obolelih od dijabetesa. Inulin i insulin ne treba mešati! Inulin se ne vari u crevima već samo prolazi kroz njih peristaltičkim pokretima. Koristan je određenim bakterijama u crevima što može izazvati nadutost ali to se rešava dodavanje male količine sode bikarbobe u vodu u kojoj se kuvaDijeteska vlakna imaju ulogu u zaštiti debelog creva od karcinoma jer eliminišu toksične materije iz creva.
- Obzirom da krtole sadrže male količine antioksidanata poput vitamina C, A, E, i karotena pomažu u eliminaciji štetnih slobodnih radikala i štite organizam od različitih oboljenja (karcinoma,zapaljenja, kašlja, prehlada).
- Čičoka je dobar izvor minerala i elektrolita, posebno kalijuma, gvožđa i bakra. U 100g korena nalazi se 429mg ili 9% dnevnih potreba kalijuma, elektrolita koji je prema srcu prijateljski nastrojen, koji smanjuje krvni pritisak i srčanu frekvencu suprostavljajući se negativnim efektima natrijumovih jona.
- 100g čičoke sadrži 3.4mg ili 42,5% gvožđa
- Nađene su i male količine nekih vitamina B kompleksa poput folata, piridoksina, pantotenske kiseline, riboflavina i tiamina.

 

Priprema

Krtole treba dobro oprati u hladnoj vodi, naribati ili naseckati na tanke listiće i začiniti po ukusu. Kako sadrže visok procenat gvožđa, isečeni krajevi će nakon izlaganja vazduhu potamniti, poprimiće braon boju kao presečena jabuka zbog okisidacije gvožđa. Da biste to sprečili stavite isečene komade u hladnu vodu sa malo limunovog soka. Ovo nisu Đurine kućne čarolije, ali možete probati nešto što vam majka nije prenela s kolena na koleno ili i ako ste je kojim slučajem pitali zašto je to tako sasvim sam sigurna da ste dobili onaj čuveni "logički" odgovor “Zato što ja tako kažem, eto zato!”. Vitamin C iz limunovog soka će sprečiti oksidaciju.

Krtole mogu da se jedu sirove kao salata, kuvane kao pire, pečene kao pomfrit, kuvane u čorbi... Ima dosta mogućnosti pustite maštu na volju.

Krtole se mogu koristiti i kao stočna hrana, za ishranu svinja, goveda i zečeva. Prema nekim izvorima, osušeno lišće može da se koristi i kao zamena za duvan, za pušenje

Ova biljka sa neregularnim oblikom krtole veoma je otporna, mraz joj ne može ništa. Kada je jednom posadite, imaćete poteškoće da je se rešite. Raste iz najmanjeg gomolja. Poželjno je presađivanje jednom u 3 godine, jer predugim boravkom na istoj pareceli krtole gube na kvalitetu.