Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn

 

 

Govor kod životinjakraljica termita

Zanimljivu pojavu kod mrava otkrio je u tadašnjoj Holandskoj Gvajani, zoolog Ivan Sanderson. Matica, ili kraljica mrava (Macrotermes bellicosus), nestajala bi iz svoje prostorije u mravinjaku, iako je to bilo fizički nemoguće. Naime, kraljica mrava je prevelika da bi mogla izaći iz ćelije kroz vratašca kojima prolaze drugi mravi. Nemoguće je, takođe, da sruši ćelije koje su tvrde poput betona. Zagonetka nestanka mravlje kraljice je izgledala neshvatljiva, ali je Sanderson ustanovio da je reč o teleportaciji. Naime, obojio je kraljicu mrava prepoznatljivom bojom i zatvorio njenu ćeliju. Kroz nekoliko minuta ona je jednostavno nestala! Sanderson je nastavio kopati po mravinjaku. Naišao je na istu, obojenu, mravlju kraljicu, kako mirno boravi u nekoj drugoj prostoriji, hraneći se i ležući jaja. Ovaj zoolog posvetio je istaživanju mrava četrdeset godina, da bi došao do zaključka o životinjskoj, to jest mravljoj teleportaciji, što su potvrdili i drugi naučni istraživači.

     Među najpoznatija svetska životinjska čuda spadaju psi i mačke koji govore ili čak računaju, a takvih primera zabeleženo je na desetine. Iako su najčešće kućni ljubimci ti koji su najpametniji, među neobičnim životinjama možemo pronaći i slona. Najrazgovorljiviji slon na svetu bio je Batir iz zoološkog vrta u Karagandi u Kazahstanu. To je bio indijski slon koji je znao izgovarat: 'Batir je dobar' i reči kao što su 'piti' i 'daj'. Inače, noćni čuvar u ovom zoološkom vrtu je tvrdio da Batir noću razgovara sam sa sobom!

     Najviše životinja koje govore ima među psima i mačkama. Amerikanac Džerald Rajt, nastanjen u Dalasu, imao je dobermana koji govori 'zdravo', 'volim te', 'mama','van', kao i imena petnaestak žena, i to dubokim basom, kako su izveštavali novinski reporteri. Lancer, kako se ovaj pas zvao, je i svog veterinara oslovljavao imenom. Svedoci su tvrdili da pas sasvim čisto i precizno govori i da nije reč ni o kakvom triku njegovog vlasnika, već o svojevrsnom čudu prirode.

     Takođe govore i mačke, poput Muri, koja je na nemačkom jeziku mogla reći 'da', 'ne' i 'Ana', a mogla je i pevati uz klavir. Štaviše, Muri je nastupala na internacionalnom šou programu u Beču. No, to nije ništa prema Vajti, mački pričalici koja je živela na Floridi. Ona je bila jedna od dve mačke porodice Deem (druga mačka je Bleki, što nije nevažno.) Naime, Vajti (Bela) je za sebe govorila kako je 'dobra mačka', dok je govorila za Bleki (Crna) da je ona 'loša mačka'. Uz to, Vajti je jedina mačka koja je dala intervju, i to magazinu Fate, 1965. godine. Moć govora ove po izgledu sasvim obične mačke nije razjašnjena, uprkos velikom trudu nekoliko naučnika. No, u vezi sa Vajti se ipak pojavilo jedno starinsko, okultno tumačenje: da je u vlasti duha ili da je čarobnjački medij. Slično objašnjenje bilo je dano i za Bena, psa koji je govorio, kojeg je dr E.J.Dingval u svom radu uporedio sa snagom crnog psa srednjevekovnog čarobnjaka Agripe, koji nije samo mogao govoriti, nego je znao i tajne svog gospodara.
Izvor: www.conopljanews.net