Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn

 

 

Naučnici otkrili tajnu letećih zmijaleteće zmije Donedavnu tajnu umeća 'gmizanja' vazduhom, tačnije način na koji posebna vrsta azijskih zmija može da leti, razotkrili su američki naučnici snimajući i proučavajući kretanje tih gmizavaca.

     Već je ranije zabeleženo da se Chrysopelee paradisi, vrsta azijske zmije, bez problema iz svoje jazbine visoko na drveću preseli na drugo oko 20 metara udaljeno stablo, a da pri tome ne dotakne tlo.

     Donedavno niko nije uspeo da objasni kako to ta vrsta zmija uspeva, bez krila ili kožice za letenje kakvima su naoružani drugi letači. Novo istraživanje američkih naučnika otkrilo je da zmije koriste zakone aerodinamike u kombinaciji s vrlo veštim kretnjama i promenama oblika tela.

     "Kada je reč o letelicama, potrebno je znati osnovne stvari: kako brzo se kreće, kakav joj je oblik i kako su joj formirana krila", rekao je autor studije Jake Socha, biolog na Virginia Techu u SAD-u. "Novim istraživanjem dobili smo uvid u tačan položaj tela zmije u ovoj razvijenoj jedriličarskoj tehnici".

     Socha se aerodinamikom zmija bavi već godinama. U svojim ranijim istraživanjima otkrio je da se pri odskoku s grana ti gmizavci spljošte i potom krivudaju kao da plivaju kroz zrak. Kreću se prilično velikim brzinama, od osam do 10 metara u sekundi.

     No da bi mogli bolje proučiti ovu tehniku, Socha i njegov tim snimili su zmiju pri sletanju s tornja visokog 15 metara. Telo zmija obojili su belim tačkama, odnosno prugama, što im je omogućilo bolje praćenje njihovih kretnji kao što se to čini u animaciji. Autor studije kaže da su zmije bez oklevanja skakale i demonstrirale svoje veštine.

     Analiza snimaka otkrila je da položaj njihovih tela u letu nije potpuno horizontalan, već zakrenut za oko 25 stepeni u odnosu na struju vazduha stvorenu kretanjem. Prednji deo tela prilično im je ukrućen i pomiče se samo levo-desno dok se rep istovremeno kreće gore-dole.

     "Definitivno smo utvrdili da postoje bolja i lošija mesta za letenje - mesta koja povećavaju uloženu snagu i druga koja su nepovoljnija. Čini se da zmija koristi konfiguraciju vrlo povoljnu za jedrenje", objasnio je Socha.

 

Istinski let, a ne ublažavanje padaPosebno je zanimljivo otkriće da zbir svih sila koje deluju na telo zmije u delu njenog leta stvara čak mali potisak prema gore. No zmija se ipak ne kreće u nebo zbog dva razloga: 1. zato što ne leti dovoljno dugo da bi uzgon imao učinka i 2. jer sila uzgona relativno kratko traje.

     Činjenica da zmija svojom tehnikom uspeva stvoriti silu uzgona zadivila je i Grega Byrnesa istraživača letećih zmija s University of Cincinnati.

     "Imate nešto što uopšte ne izgleda sposobno leteti, a ipak dovoljno dobro leti da u zraku održi ne samo svoje telo već i dodatnu težinu. To je stvarno kul', rekao je Byrnes.

     Cijelo telo zmije zapravo je jedno dugo krilo. To se krilo stalno preoblikuje u skladu sa strujama vazduha tokom leta', zaključio je Socha.


Izvor: www.tportal.hr