Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn

 

 

Mali mesojedi

 

Neki od malih mesojeda, mustelida, su veoma brzi i efikasni lovci. Mogu da savladaju plen mnogo veći od sebe. Mustelidi su usamljenici i brane svoje teritorije na sve strane. Njihovo dugo, gipko telo, kratke noge i oštre kandže ukazuju na činjenicu da su često vešti penjači, sposobni da stignu do najnedostupnijih mesta, ostavljajući tako plenu malo mesta za skrivanje.
LASICA VELIKA

Mustela erminea

velika lasica

U blagim klimama velike lasice imaju kestenjasto krzno cele godine. U hladnijim predelima one se zimi menjaju u belo krzno. Velike lasice ističu se u odnosu na svoje manje rođake po tome što imaju crn vrh repa.
Iako se retko viđaju, velike lasice su česti stanovnici seoskih predela, gde se hrane glodarima. Međutim, veliki mužjaci često love kuniće, iako su kunići znatno veći. Velike lasice su čuvene po tome što hipnotišu plen igrajući oko njega pre nego što ga napadnu da ga ubiju. Ovo nije samo bapska priča. Ove životinje su viđene više puta kako igraju oko kunića naizgled luckasto. Ovaj čudni ples izgleda da ima efekat zbunjivanja kunića, koji samo gledaju kako se lasica sve više približava dok ne bude prekasno za bežanje.

      Kako se približava zima, populacija lasica koje žive u hladnijim, severnim predelima menja boju krzna. U leto su kestenjaste, ali kad padne prvi sneg one su sasvim bele. Ove bele lasice poznate su kao hermelini, a njihovo krzno je nekad bilo na ceni zbog čiste boje i mekoće.

     ZORILA

Ictonyx striatus

zorila

Sa crnobelim prugama zorile se lako pobrkaju sa skunkovima.
Zorile imaju čudnu sličnost sa skunkovima, iako su srodniji lasicama i tvorovima. Njihovo dugo ime je prugasti tvor. Ne samo da dele crnobele pruge sa svojim severnoameričkim rođacima, nego takođe izbacuju, ako su napadnuti, smrdljivu tečnost iz žlezda u blizini anusa. Kada se suoče s neprijateljem zorile naduvaju krzno u pokušaju da izgledaju veći, a zatim štrcaju škodljivu tečnost prema napadaču. Ako ova tečnost stigne do očiju napadača, dovodi do snažne iritacije, a i njen smrad je veoma neprijatan. Ova strategija je krajnje efikasna, jer je malo predatora koji se usuđuju da se izlože delovanju smrdljive tečnosti.

      Zorile su noćne životinje, koje se danju odmaraju u jazbinama ili procepima stena. Noću love male životinje, a vrlo rado jedu i jaja ptica koje prave gnezdo na zemlji. Zorile pretežno žive na kopnu, ali su odlični plivači i penjači kada je to potrebno.JAZAVAC

Meles meles

jazavac

Crnobelo lice čini jazavca tako prepoznatljivim.
Veliki pripadnici porodice mustelida, jazavci imaju mnogo raznovrsniju ishranu od većine malih mesojeda. Vični pripremanju obroka iz većine situacija, jazavci će jesti bilo šta, uključujući bobice, gljive i lešinu. Crvi su naročito omiljeni u toplim, vlažnim noćima jazavci mogu redovno da se vide kako patroliraju pašnjacima u potrazi za njima.

     Jedna od najvećih prednosti jazavca jesu njegova usta. Način na koji je građena lobanja jazavaca znači da je fizički nemoguće da ova životinja iščaši vilicu, što im omogućuje da imaju jedanod najsnažnijih ugriza u svetu prirode. Ova karakteristika čini jazavca strašnim neprijateljem za svaku životinju koja mu se nađe na putu. Za razliku od većine mustelida jazavci su veoma društvene životinje. Žive u velikim porodičnim grupama koje se grupišu oko zajedničke jazbine.KUNA BELICA

Martes foina

kuna belica
Kune belice imaju svilenkasto tamnosmeđe krzno sa belim grlom. Ljudi u gradovima ih podnose delimično i zato što doprinose kontroli glodara. Glavni neprijatelji ovih kuna su ptice grabljivice i lisice.
Neprisutna u Britaniji, ali česta u kontinentalnom delu Evrope, kuna belica je najpre bila životinja šumovitih i brdovitih staništa. Međutim, mnogo je proširila svoj životni prostor, iskorišćavajući staništa koja su stvorili ljudi. U nekim delovima Francuske, Nemačke i Švajcarske, kune belice su postale veoma česti stanovnici gradova, često zauzimajući tavanske prostore kuća.

     Mogu da budu veoma velika smetnja, jer žvaću elektične kablove i od krovne izolacije prave sebi ležaj. Takođe je zabeleženo da vole kola. Navika da spavaju pod haubama kola, gde je lepo i toplo, pronašla se po celoj centralnoj Evropi.Svaki dan do 40 kola bude oštećeno u Švajcarskoj zato što kune belice pregrizu kablove ispod haube.

     Ova opsesivna navika žvakanja posledica je fleksibilnosti u ishrani. Mladunci će probati doslovno sve da bi videli da li je jestivo ili nije.


Literatura

- Džekson, Tom: Svetska enciklopedija životinja, MUN, Zemun, 2007