Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn

 

Mali mesojedi

 

 

Mali mesojedi obično imaju dugo, elastično, žilavo telo i veoma su efikasni predatori, često ključni za kontrolu populacije glodara. Kako su veoma prilagodljive životinje, oni su uspeli da se nasele u raznovrsna staništa - od jezerskih i morskih vidri do rakuna i lasica, od kojih neke sada žive s ljudima u gradovima.




CRVENI PANDA

Ailurus fulgens

crveni panda

Divni i nedokučivi crveni panda lokalno je, u zavičajnom Nepalu, poznat kao "vatrena lisica".

Crveni panda je manji rođak poznatijeg džinovskog pande, iako moderni biolozi nisu sigurni koliko su oni stvarno srodni.

     Crveni panda je malo veći od domaće mačke, sa veoma mačijim licem, krznom boje rđe i dugim prugastim repom. On ima delimično uvlačljive kandže i vrlo jake čeljusti za žvakanje mladica bambusa koje su bitan deo njegove ishrane. Ove mladice su veoma slabo hranljive, a kao i kod drugih mesojeda probavni sistem crvenog pande je veoma kratak, pa zato nije sposoban da izvuče maksimum iz hrane koju koristi. Zbog ovog razloga crveni panda ima usporen metabolizam i žvaće svaki zalogaj veoma temeljito. U divljini su crvene pande obično usamljena stvorenja, koja jasno obeležavaju mirisom granice svoje teritorije. Oni špartaju šumom na padinama Himalaja, koje se sastoje od listopadnog tvrdog drveća i rododendrona sa bambusovim rastinjem. nažalost, ova krhka ekologija i naročita ishrana crvenih panda znači da ova stvorenja nisu više rasprostranjena kao nekada.





SAMUR

Martes zibellina

samur

Elegantni rođak kune zlatice, samur je bio gotovo istrebljen zbog raskošnog krzna..
Ovaj mesojed živi u planinskim šumovitim predelima, obično u blizini potoka, a jedna životinja može da ima nekoliko jazbina pod stenama ili pod korenjem. Samur lovi danju ili noću, kontrolišući teritoriju koja može da zauzima 3000 hektara. Uglavnom lovi glodare, ali jede i male ptice, ribe, med i bobice.

     Samuri formiraju individualne teritorije koje žestoko brane od uljeza, ali u toku sezone parenja mužjaci primaju ženke na soju teritoriju. Mladunci se rađaju u proleće mali i slepi. Otvaraju oči negde posle 30 dana, a samostalni postaju sa 16 meseci.

     Samur ima raskošno svilenkasto krzno, obično tamnosmeđe ili crno, tako da je već dugo meta lovaca. Tokom XVIII veka na hiljade ovih životinja hvatano je u zamku zbog krzna,a danas se samur uzgaja na farmama zbog industrije krzna.





VIDRA KRATKIH KANDŽI

Aonyx cinerea

vidra kratkih kandži

Prednje šape vidre kratkih kandži podsećaju na ljudske prste i čine je najspretnijom od svih vidri.Njene prednje šape omogućuju joj da lepo pipa hranu u plitkoj vodi. Ona takođe ima jak rep, zahvaljujući čemu je odlična plivačica. Vidra kratkih kandži ima kratko tamnosmeđe krzno sa svetlim belezima na licu i grudima.
Vidra kratkih kandži jedna je od najmanjih vidri na svetu i, kao što sugeriše njeno ime, ima veoma kratke kandže. Ove kandže su, u stvari, sitne tupe bodlje koje jedva da proviruju iz vrhova šapa. Neobično je da je kožica razapeta samo na zadnjim zgobovima - ne na krajevima prstiju kao kod drugih vidri. Ovo prilagođavanje znači da je ona spretnija i osetljivija na dodir od drugih vidri.

      Vidre kratkih kandži hvataju plen više spretnim šapama nego zubima. Najviše vole krabe i mekušce i razvile su velike, široke zube za razbijanje ljusaka. Od ostale hrane jedu žabe i male vodene sisare. retko jedu ribu, pa ne postoji otimanje za hranu kada žive u blizini drugih vrsta vidre.

     Azijska vidra je vrlo društvena, pa parovi često žive zajedno ceo život. Male društvene grupe do 12 životinja vrlo su česte, a zabeleženo je 12 različitih poziva koje one upćuju. Ove vidre su takođe zahvalni kućni ljubimci, a neke su malajski ribari čak naučili da love ribu.





JAZAVAC KRMAK

Arctonyx collaris

jazavac krmak

Jazavac krmak mnogo liči na evrazijskog jazavca,ali ima mnogo duže prednje kandže i rep. Ove životinje jedu lešinu kad nema dovoljno hrane.

Jazavac krmak ili "medveđe svinjče" luta većim delom jugoistočne Azije, živeći u šumovitim predelima. Ime je dobio po bledocrvenoj goloj njušci i po svinjskom načinu ishrane.Rijući u zemlji, koristeći očnjake i sekutiće kao kramp i lopatu, on nalazi male beskičmenjake i korenje, kao što kupi plodove i lovi male sisare koji slučajno naiđu. Neki lokalni stanovnici kažu da je vrlo aktivan ribar, da vadi krabe iz reka i potoka.


Mladunci ove noćne životinje su vragolasta stvorenja koja vole da se igraju, ali kada odrastu slaba je društvena interakcija. Jazavac krmak spava u dubokim jazbinama ili u pećinama pod velikim stenama, a može tako brzo da kopa da pobegne od predatora - obično leoparda ili tigrova. S jakim vilicama i oštrim kandžama, nije baš lak obrok za bilo kojeg napadača. Kao i drugi jazavci, koristi opori miris, odbrambeni mehanizam, lučeći škodljive gasove iz analnih žlezda kada se nađe u opasnosti.



ŠARENI LINSANG

Prionodon pardicolor

šareni linsang

Šareni linsang je gladak, sa gustim, baršunastim krznom. Crne šare su poređane u nizovima duž bokova preko narandžastožute ili bledosmeđe pozadine.Na dugom repu se nalaze tamni prstenovi.

Postoje dve vrste linsanga koje žive u Aziji, a najmanji su pripadnici porodice viverida, u koji spadaju još mačkoliki cibeti i genete. za razliku od mnogih drugih viverida, oni ne stvaraju opore mirise koji se koriste odbrani.

     Iznenađujuće malo se zna o ovim mesojedima zato što ih je veoma teško pratiti, naročito u prirodnim šumskim staništima. Oni su noćne životinje i provode mnogo vremena na drveću, gde se vrlo hitro kreću kroz granje, koristeći uvlačljive kandže za hvatanje za koru i dug rep za održavanje ravnoteže. Takođe love hranu na zemlji. Tokom dana sklanjaju se u gnezda sagrađena od grančica i lišća - bilo u dupljama drveća bilo u jazbinama. Ništa se ne zna o njihovom društvenom ponašanju; verovatno osnivaju teritorije kao i većina drugih malih mesojeda.






BINTURONG

Arctictis binturong

binturong

Binturong ima veoma dugo, crno krzno, često sa sivom ili žućkastom bojom na vrhu. Ima upadljive čuperke dugog, ravnog krza na zadnjem delu ušiju, koji štrče visoko iznad vrha ušiju.

Binturong je najveći član porodice cibeta u Aziji. Reč je o noćnim životinjama koje najviše vremena provode na drveću. Iako su dobri penjači, binturonzi se kreću sporo i pažljivo kroz granje i nikada nije primećeno da skaču. Oni su jedini mesojedi, skupa sa kinkandžuom iz Južne Amerike, koji imaju elastičan rep kao važno sredstvo za penjanja.

     Binturonzi su takođe dobri plivači, a ponekad zanju i da zarone da bi ulovili ribu. Lako ih je pripitomiti i dobiti nežne kućne ljubimce. Međutim, iznenađujuće malo se zna o ovim životinjama u divljini.Mogu da budu aktivni i noću i danju i mada su usamljenici, jedno ili dvoje odraslih može se ponekad videti sa mladima. Ove životinje se glasaju na razne načine kada se nalaze u zatočeništvu. kao što je slučaj i kod mnogih drugih vrsta, broj binturonga je u opadanju zbog uništavanja staništa.



 


Literatura

- Džekson, Tom: Svetska enciklopedija životinja, MUN, Zemun, 2007