Pratite nas na facebook-u

android aplikacija
trazim posao
Preporučujemo

Sajt za nastavnike biologije Biologija za osnovce Božanstvena biologija
Violetina biologija
Riznica znanja
Volim biologiju
Ekoblogomanija

graficki dizajn

 

 

Travnate oblasti

 

Iako je mnogo divljih predela obraslo raznim travama - da ne pominjemo silne hektare baštenskih travnjaka - malo ih prdstavlja prave travnate predele. Ako bi bila napuštena, ova staništa bi na kraju postala gusta šuma. Prave travnate oblasti, od prerija do savana, imaju veoma malo drveća, ali mnogo životinja.


Travnate oblasti nastaju tamo gde ima kiše, ali ne dovoljno da bi mogao da raste veliki broj stabala. Ovi uslovi postoje na svim kontinentima , pa se travnate oblasti pojavljuju u mnogo oblika, kako u tropskim tako i u umerenijim područjima. Ove blasti takođe imaju mnogo različitih naziva. U severnoj Americi se nazivaju prerije, u Južnoj Americi su poznate kao pampasi, a u Evropi i Aziji kao stepe. Tropske travnate oblasti istočne Afrike i Australije zovu se savane, a u južnoj Africi su velt.

     Travnate oblasti u umerenom pojasu obično se nalaze u takozvanim kišnim senkama. Na primer, severnoameričke prerije nalaze se u kišnoj senci stenovitih planina. Kišna senka je područje koje retko dobija kišu zato što vetar koji je donosi mora najpre da pređe preko nekog planinskog lanca. Kako se vetar diže on hladi i pušta kišnu vodu na strani izloženoj vetru. Vetar zatim nastavlja da fijuče niz stranu okrenutu od vetra noseći mnogo manje vode. Ako je vetar jako suv, onda to područje postaje pustinja. Međtim, vetar često nosi dovoljno vlage da omogući rast trave.

prerijski pas
Prerijski psi su veoma društvene životinje koje žive u velikim gupama zvanim gradovi. Žive u travnatim oblastima Severne Amerike. Međutim, postali su retki u divljini zato što stočari zatrpavaju njihove rupe da bi sprečili oštećenja papaka stoke koja pase.
Ekologija travnatih oblasti      Glavna biljna hrana u travnatim oblastima, jeste, naravno, trava. Trava je neobična vrsta biljaka zato što su njene tačke rasta bliže zemlji nego vrhu stabljike, kao što je slučaj sa većinom drugih biljaka. To znači da ona može da nastavi da raste uprkos tome što njene sočne vlati pojedu životinje koje pasu.

     U ovim oblastima žive životinje koje pasu i one koje brste zato što tu grmlje često raste. Kako nema mnogo mesta za skrivanje od predatora, životinje koje pasu grupišu se u krda. Na sreću, trava i druga biljna hrana nalaze se praktično svuda, što znači da pripadnici ovih krda treba da se takmiče samo kada dođe pitanje izbora partnera. To ih je dovelo, naročito mužjake, do toga da razvijaju fina oružja, kao rogove i kljove. Životinje koje pasu ionako su velike zato što moraju da preživljavaju na velikim obrcima tvrde trave koja je slabo hranjiva, dok ih je pritisak da se međusobno takmiče učinio još većim.

     Kako nema drveća za skrivanje, manje životinje, kao što su veverice i mrmoti, sklanjaju se pod zemlju u kompleksne rupe. Mnoge životinje, kao što su krtice i slepa kučad, prilagodile su se potpuno podezemnom načinu života.

žirafe
Žirafe su poznate životinje iz tropskih travnatih oblasti Afrike.
Dugi vratovi im omogućuju da dohvate najmekše lišće i najsvežije mladice visoko na retkom drveću koje raste u ovim područjima.
Životinje travnatih oblasti     Veliki deo travnatih oblasti u umerenom pojasu pretvoren je u obradivo zemljište za gajenje žitarica i uzgoj stoke. Žitarice, kao pšenica i raž, u stvari su domaće sorte trave koja bi inače rasla u ovim područjima. Većina životinja koje su nekad živele u travnatim oblastima mnogo su pretrpele zbog razvoja poljoprivrede. Prerije Severne Amerike nekad su imale krdo bizona, koja su sada veoma retka, budući da su ih lovci pobili na milione. Divlji konji su nekad galopirali preko talasastih nizija Mongolije, a velika krda stepskih antilopa dominirala su divljinom centralne Azije, ali konja više nema u divljini a antilopama se verovatno bliži kraj. Slično tome, jelen je nekad bio čest stanovnik južnoameričkih pampasa, ali sada je proteran od goveda i druge stoke. U međuvremenu životinje koje riju, poput prerijskih pasa, progone rančeri zato što rupe koje one prave povređuju stoku.

     U Africi je safari turizam doprineo održanju životinja travnatih oblasti. U ovim područjima žive slonovi, nosorozi, lavovi i leopardi, kao i antilope i drugi papkari. Australijska savana nije naseljena papkarima nego zavičajnim životinjama koje pasu, kao što su kenguri.


Literatura

- Džekson, Tom: Svetska enciklopedija životinja, MUN, Zemun, 2007
- Šorić, Vitko: Morfologija i sistematika hordata, Kragujevac: Univerzitet, Prirodno-matematički fakultet, 2002
- Stanković, Siniša: Uporedna anatomija kičmenjaka, Beograd: Naučna knjiga, 1950
- Stanković, Siniša: Ekologija životinja, Beograd: Zavod za izdavanje udžbenika SR Srbije, 1961
- Đorović Ana, Kalezić, M: Morfologija hordata. Biološki fakultet, Beograd
- Kalezić,M: Osnovi morfologije kičmenjaka, ZUNS, Beograd, 2001
- Ratajac, Ružica: Zoologija za studente Poljoprivrednog fakulteta, PMF u Novom Sadu i MP Stylos Novi Sad, 1995